[O1] Wymiania żarówki światła pozycyjnego (O1 z ksenonami)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek1957
    Classic
    • 2008
    • 22

wejdz sobie na www.skapiec.pl wpisz wybrane parametry i znajdziesz kompa co do marek polecam asusa,toshibe i HP (sam mam HP)

wszystko zalezy do czego będzie ci ten laptop służył jeśli nie planujesz go ruszać z biurka to możesz wziąć nawet acera - ktory jest moze i kiepsko wykonany ale dość tani.

tak więc wszystko zależy od zastosowania

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/378671 - przeglądnij tego siemensa

pamiętaj - obecnie ciezko znależć laptopa bez wi-fi
    a co do procka 2 rdzeniowego to tez nie każdy go wykorzystuje...
  • mdo1
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 441

Witam,
    nie znalazlem fotoporadnika, a musialem ostatnio wymienic dwie, zrobilem fotki wiec wrzucam, moze komus kto nie wymienial jeszcze, bedzie latwiej sie zebrac do samodzielnej wymiany.
    Jesli juz jest, a ja przeoczylem, to prosze ciachnac posta.

W ASO koszt 80 zl od sztuki, samemu, 20 min pracy, nie spieszac sie.

uwagi natury ogolnej:
    - wymienialem zarowki w obu lampach, zdjecia mam niestety tylko tej od strony pasazera,
    w lampie od strony kierowcy byly dwie wtyczki do odpiecia a nie jedna
    - sruby z tego co pamietam mialy inaczej rozlozone numery torx'ow, nie mam pojecia czemu tak, ale tak bylo, stad tez proponuje przy pierwszym podejsciu miec w miare mozliwosci komplet, zeby nie zatrzymac sie w polowie drogi

1) odkrecamy srube mocujaca kierunkowskaz, klucz nr 7, po czym jakims srubokretem odblokowujemy zatrzask i wyciagamy kierunkowskaz, zatrzask jest niestety niewidoczny na pierwszym zdjeciu, ale jego polozenie mniej wiecej pokazuje strzalka

wyjety kierunkowskaz z zaznaczonym bolcem do odblokowania przy wyjmowaniu

2) reflektor wyjmujemy po odkreceniu 4 srub z lbem torx nr 25, zaznaczone strzalkami, do tej pod spodem lampy, od strony kierunku nie ma dojscia bez jego uprzedniego wyjecia,
    z samym wyjeciem lampy trzeba sie troche "pomeczyc", polecam cos podlozyc pod lampe na zderzak i uwazac, na plastik po prawej stronie na dole, gdzie byla wkrecona sruba, w stosownym momencie, trzeba go wyjac "nad zderzak", miejsca jest malo, ale wychodzi

3) po "wyluskaniu" reflektora odpinamy wtyczke z kablami z tylu, jak pisalem wyzej, od strony kierowcy sa dwie wtyczki, przynajmniej u mnie - taka mala zagadka czemu?

4) odkrecamy pokrywe, torx 25 (od strony kierowcy tu byl chyba 20)

5) po zdjeciu pokrywy widac sprawczynie zamieszania, latwiej sie do niej dostac po odkreceniu zaznaczonej kostki - torx 20

6) wymieniona, polowa sukcesu, teraz tylko wkrecic wszystko w te same dziury

Rzeczy niby oczywiste - trzeba uwazac na ulozenie kabelkow w reflektorze przy wkrecaniu kostki
    Wiazka za reflektorem jesli dostanie sie pomiedzy przetwornice ksenonow a zbiornik spryskiwaczy nie pozwala wsunac lampy do konca, trzeba ja ulozyc pod (lub jak ktos woli nad ) przetworca

Z tego co wyczytalem na forum, nie wolno wlaczac zaplonu przy odpietych wiazkach od swiatel

paf: uzupełniłem temat i przeniosłem do poradników

Komentarz

• john247
      Classic
      • 2007
      • 10

dzieki mdo1, co prawda już jakiś czas temu posta kliknołeś, ale ja dopiero teraz na niego trafiłem. mam ten sam problem wymiana żaróweczki od pozycyjnego, i nie wiedziałem za specjalnie jak się do tego zabrać. w końcu trafiłem na tego posta, będę musiał się teraz wziąć za to. czy mógłbyś jeszcze ewentualnie kliknąć jaka to żarówka, bo musiałbym odkręcać obydwa reflektory, gdyż nie mam jednej żaróweczki. pozostałość po poprzednim właścicielu.

Komentarz

• mdo1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 441

Zamieszczone przez john247
        czy mógłbyś jeszcze ewentualnie kliknąć jaka to żarówka, bo musiałbym odkręcać obydwa reflektory
        o ile mnie pamiec nie zawodzi - to tzw bezcokolowa 5W

Komentarz

• Tomaszek
          RS
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1545
          • Citroen

dokładnie W5W,polecam Philips BlueVision,której barwa światła jest przybliżona do barwy Xenonu(fabrycznie są teraz zakładane do Octavek)

Komentarz

• john247
            Classic
            • 2007
            • 10

dzięki za pomoc i info. zaoszczędzę trochę czasu. teraz tylko się zabrać za to a tu mrozy nastały jak sie za to zabiorę to kliknę jaki efekt bedzie.

Komentarz

Pracuję...